luni, 25 mai 2015

Căile egoului

   Misterioase sunt căile mintii. Crezi că vrei să renunti la ego, iar în adâncul inimii stii că nu vrei să renunti. Poate că vrei să-l cizelezi ceva mai mult, poate că-l vrei mai rafinat, dar nu vrei cu adevărat să renunti la el. Dacă ai vrea să renunti la el, n-ar avea cine să te împiedice. Nu-ti stă în cale nicio barieră. Simpla vrere e suficientă ca să poti renunta la el, dar dacă nu vrei să renunti la el, nu e nimic de făcut. Nici o mie de buddha si lucrând asupra ta n-ar avea niciun rezultat, fiindcă nu se poate face nimic din afară. 
   V-ati gândit cu adevărat la lucrul acesta, ati meditat vreodată cu privire la el - dacă chiar vreti să renuntati la ego? Vreti cu adevărat să deveniti o nefiintă, un nimic? Chiar si în proiectiile sale religioase vreti să fiti ceva, vreti să realizati ceva, să ajungeti undeva, să fiti ceva. Chiar si atunci când vă gânditi să fiti umili, umilinta voastră, smerenia voastră e doar un ascunzis secret pentru ego si nimic altceva.
   Uitati-vă la asa-zisii oameni smeriti. Ei spun că sunt smeriti si vor încerca să demonstreze că sunt cei mai smeriti din orasul lor, din localitateaa lor - cei mai smeriti. Iar dacă îi contrazici si le spui: Nu, e altcineva mai smerit decât tine, se vor simti răniti. Cine este cel care se simte rănit? 
   Tocmai citeam despre un sfânt crestin. În fiecare zi el spune, în rugăciunea către dumnezeul lui: sunt omul cel mai rău de pe pământul ăsta, păcătosul cel mai mare. În aparentă e un om foarte umil, dar nu e asa. El spune că e cel mai mare păcătos de pe pământ, iar dacă Dumnezeu însusi ar contesta lucrul acesta, chiar si cu el s-ar certa. Ceea ce-l interesează pe el în profunzime este să fie cel mai mare, nu să fie păcătos. Poti să fii păcătos dacă ti se permite să fii cel mai mare păcătos. Te poti bucura de asa asa ceva. Cel mai mare păcătos - atunci devii o culme. Virtutea sau păcatul sunt lipsite de substantă; trebuie să fii cineva. Egoul tău trebuie să fie pe culme, indiferent despre ce este vorba.
Osho


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu