duminică, 16 august 2015

Daca individul evolueaza, societatea se dizolva

   Lao Tzu a fost fără îndoială unul dintre cei mai întelepti oameni care au existat vreodată. Împăratul Chinei l-a rugat foarte umil să devină seful Curtii sale Supreme, deoarece nimeni nu putea să ghideze legile tării sale mai bine decât el. A încercat să-l convingă pe împărat: 
   - Nu sunt omul potrivit.
   Dar împăratul a insistat, iar Lao Tzu a spus:
   - Dacă nu mă asculti... Doar o zi la Curte, si vei fi convins că nu sunt omul potrivit, fiindcă sistemul este gresit. Din umilitate nu am spus adevărul. Ori eu pot exista, ori legile tale si ordinea si societatea ta pot exista. Deci, hai să încercăm...
   În prima zi, a fost adus la tribunal un hot care furase aproape jumătate din bogătiile celui mai înstărit om din capitală. Lao Tzu a ascultat cazul si apoi a spus că hotul si bogatul trebuie să fie trimisi amândoi câte sase luni la închisoare. Bogatul a spus: 
   - Ce spui? Eu sunt victima, eu am fost jefuit - ce fel de justitie este asta, că mă condamnati la închisoare pentru acelasi timp ca si pe hot? 
   Lao Tzu a răspuns: 
   - Sunt cu sigurantă nedrept fată de hot. Tu ar trebui să stai mai mult închis, fiindcă ai strâns asa de multi bani pentru tine însuti, ai lipsit de bani asa multi oameni. Pentru ce? Lăcomia ta creează acesti hoti. Esti responsabil. Prima crimă este a ta. 
   Logica lui Lao Tzu este foarte clară. Dacă sunt prea multi săraci si doar putini bogati, nu poti să opresti hotii, nu poti opri furturile. Singurul mod în care le poti opri este să ai o societate în care fiecare are destui bani pentru a-si îndeplini nevoile si nimeni nu acumulează banii inutil, doar din lăcomie. 
   Bogatul spus:
  - Înainte să mă închideti, vreau să vorbesc cu împăratul, fiindcă acest lucru nu este conform Constitutiei, nu este conform legii tării. 
  - Aceasta este greseala Constitutiei si a legii tării. Nu sunt responsabil de ea. Du-te si vorbeste cu împăratul, a spus Lao Tzu. 
   Bogatul s-a dus la împărat si i-a spus:
  - Ascultă, acest om trebuie dat imediat afară din functie; este periculos. Astăzi eu voi fi închis, mâine tu vei fi închis. Dacă vrei să te salvezi, acest om trebuie să fie dat afară; este extraordinar de periculos. Si foarte rational. Ceea ce spune este adevărat, pot întelege - dar ne va distruge! 
  Împăratul a înteles perfect: 
  - Dacă acest bogat este un criminal, atunci eu sunt cel mai mare criminal din tară. Lao Tzu nu va ezita să mă închidă! 
   Lao Tzu a fost dat imediat afară. El a spus: 
  - Am încercat să îti spun înainte; tu îmi irosesti timpul inutil. Ti-am spus că nu sunt omul potrivit. Realitatea este că societatea ta, legislatia ta si Constitutia ta nu sunt corecte. Îti trebuie oameni incorecti pentru a conduce acest sistem incorect.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu